Kişisel Finans Analizi Nasıl Yapılır?

Kişisel Finans Analizi Nasıl Yapılır?

Kişisel Finans Analizi Nasıl Yapılır?
    Kategori: Genel Bilgi

 

Kişisel Finans Analizi Nasıl Yapılır?


İnsanlar ihtiyaçları için hayatları boyunca birikim yaparlar. Çünkü acil bir ihtiyaç doğduğunda bu ihtiyaçlarını birikimleri ile karşılarlar. Bu birikimleri de aldıkları maaş doğrultusunda ay içerisinde olan harcamalar gibi şeyleri çıkarınca fazla kalan parayı bir kenara koyarlar. Buna ise birikim denir. Her ay düzenli olarak kazandığınız para, yapılan harcamalar, gelecek dönemlerde yapmanız gereken harcamaları düşünüp bir plan yaparsanız bu kişisel finans analizi olur. Buradaki mantık sürekli olan geliriniz ve gideriniz arasındaki dengeyi kurmaktır. Çünkü acil bir ihtiyacınız olduğunda bu ihtiyacınızı yaptığınız birikim ile karşılar ve herhangi bir borç durumuna girmemiş olursunuz.


Kişisel Finans Nedir?


Genel olarak ay içerisinde harcadığınız para ile aldığınız para arasında denge sağlamaya kişisel finans denir. Burada amaç harcamalarınızı aldığınız paradan az tutmaktır. Bu yaptığınız plana ise kişisel finans analizi denir. Aslında bu işlem basit bir muhasebe işidir. Kendi gelir ve giderlerinizi kontrol edersiniz. Şirketlerde gelecek planı nasıl yapılıyor ise sizde bunu daha basit bir mantık ile kendinize göre yaparsınız. Ay içerisinde ödenen faturalar, mutfak giderleri, özel ihtiyaçlar gibi şeyler ile maaşınız karşılaştırılır. Bu durumda iyi bir durumda olduğunuz geliriniz giderinizden fazla ise anlaşılır. Böylece finansal olarak iyi bir düzeyde olduğunuz anlaşılır.

 

Eğer giderleriniz gelirinizden fazla ise o zaman iyi bir şekilde planlama yapmalısınız. Bu durumda harcamalarınızı biraz kısıtlayarak fakat burada zorunlu ihtiyaçlar ile keyfi ihtiyaçlar ayrılmak koşulu ile bir tasarruf yapılır. Böylelikle finansal durumunuzu iyi bir duruma getirebilirsiniz.

 

Kişisel finansta sadece gelir ve gider değil yapacağınız tasarruf ve birikimlerde bu planda yer alır. Çünkü burada sadece aylık değil gelecekteki oluşacak finansal durumunuzu da planlarsınız. Böylelikle ileride daha rahat bir yaşam sürebilirsiniz. Gelecekte rahat yaşam düşüncesi ile hareket ederken önünüze büyük borçların çıkmaması için bu planlamayı yapmalısınız.

 


Kişisel Finans Analizi Nasıl Yapılır?


Bu soru aslında gelecekte nasıl bir yaşam sürmek istediğiniz ve ne yapmak istediğinize göre değişiklik gösterebilir. Her zaman gelecek için hayal kurulur. Fakat düzenli bir işte çalışmaya başlanıldığı zaman harcamalar ve alınan maaş arasındaki denge kurulamadığı için bu hayaller çoğu zaman gerçekleşmez. Bu hayalleri gerçekleştirmek için gelir ve gider arasında denge kurmak gereklidir. Böylelikle finansal açıdan bir düzeniniz olur ve birikim yapabilirsiniz. Eğer borcunuz var ise onları da kapatabilirsiniz.

 

Gelecek ile ilgili olan planlarınız, hayalleriniz için belirli bir tasarruf ve birikim yapmanız gerekir. Ama bunları yapmak için öncelikle kişisel finans analizinizi yapmalısınız. Ay içerisinde harcadığınız tüm harcamaları ve aldığınız parayı karşılaştırın. Diğer aylarda önünüze çıkabilecek herhangi bir ekstra masraf olup olmadığına bakınız. Yapabileceğiniz bir tasarruf olup olmadığını kontrol ediniz. Bunların sonucunda ise birikim yapmaya başlayabilirsiniz.

 

Kredi kartı kullanıyorsanız dikkatli bir şekilde yaptığınız harcamaları ve varsa taksit ödeme planınızı inceleyiniz. Böylelikle ileriki aylarda nasıl bir bütçenizin olacağını görürsünüz. İhtiyacınız olmayan şeyleri almaktan çekinin. Çünkü eğer dikkatli bir inceleme yaparsanız en fazla para aslında ihtiyaç olmayan şeylere harcanmaktadır. Böylece kendi kişisel finans analizinizi yapmış olursunuz. 

 

 

 

finans kişisel finans kişisel finans nedir tasarruf birikim yapma birikim geleceğe yatırım finans analizi kişisel finans analizi nasıl tasarruf yapılır birikim yapma yolları